Du er her: IRF Almen farmakologi Tema For meget? For lidt? eller Forkert medicin?

Print

For meget? For lidt? eller Forkert medicin?


Sidste år brugte danskerne næsten 20 mia. kr. på medicin. Det er vigtigt, at denne medicin bliver brugt rigtigt, så vi får mest sundhed for de mange penge. Mange indlæggelser skyldes dog for meget, for lidt eller forkert medicin. En del kunne være undgået, hvis patienten havde fået en medicingennemgang. Samtidig går mere og mere medicin til behandling af raske. Det sker for at forebygge, at de senere bliver syge.


IRF sætter, sammen med DR, fokus på danskernes medicinforbrug.

 

Først og fremmest opfordres lægerne til at lave en årlig medicingennemgang hos især ældre patienter, som får mange forskellige slags medicin.


Men patienten kan også selv gøre noget for, at de får den rigtige medicinske behandling. Fx ved at stille spørgsmål ved medicinens effekt og kende de mulige bivirkninger.

Enkle redskaber til lægerne

Hos patienter som får mange slags forskellig medicin kan det - selv for lægerne - være en vanskelig opgave at få overblik over al patientens medicin, og dernæst finde ud af, om noget skal ændres.


Derfor har IRF udviklet redskaber, som skal gøre det lettere for lægen både at komme i gang med medicingennemgang og at tage stilling til, hvilken medicin der skal opstartes, ændres eller helt ophøre. Redskaberne findes på vores hjemmeside irf.dk og bliver desuden uddelt eller udsendt af medicinkonsulenterne i de 5 regioner. En medicingennemgang giver typisk anledning til ca. 2 medicinændringer per patient. Ændringerne er oftest ophør med et eller flere præparater. Se redskaberne her

Giv patienten muligheden for at tage stilling

Det bedste man selv kan gøre for at undgå sygdom er at leve sundt, såsom at motionere og lade være med at ryge. Det gælder faktisk, uanset om man er rask eller allerede er syg. Men det er svært at ændre livsstil, og derfor kan medicin nogle gange blive den lette løsning, men også en undskyldning for ikke at gøre mere ved de andre ting. ”Nu får jeg jo en masse effektiv medicin. Så behøver jeg jo ikke dyrke motion eller holde op med at ryge”. Hvad de fleste mennesker ikke ved er, at medicinen faktisk nedsætter deres risiko meget lidt. De lever således med en falsk tryghed og nogle tolerer endda bivirkninger, i den tro, at medicinen er livsvigtig for dem. Andre er ikke klar over, at almindelige dagligdags gener såsom hovedpine, muskelsmerter, kvalme og forstoppelse kan være almindelige bivirkninger af medicinen.


Med artiklen ”En tablet daglig mod forhøjet risiko” gør IRF et forsøg på at forklare effekt og risiko-begreber som NNT i et patientvenligt sprog. Målet er, at give patienten mulighed for bedre at forstå effekten af forebyggende medicin, stille relevante spørgsmål til lægen og dermed selv have mulighed for at tage stilling til egen behandling. Læs artiklen her

 

 

IRF kan kontaktes på irf@dkma.dk

 

Institut for Rationel Farmakoterapi 1. april 2013


 

Siden sidst opdateret: 12. november 2013 Print Printspacer Tip en ven Tip en ven/kollega spacerTil top Til top