Du er her: IRF Publikationer Månedsbladet Rationel Farmakoterapi Årgange 2009 Hvornår skal man starte behandling med statin mod høj kolesterol - en tilføjelse

Print

Hvornår skal man starte behandling med statin mod høj kolesterol - en tilføjelse


Af Niels C Heebøll-Nielsen, IRF

 

Indlægget i nr. 7 er skrevet, fordi flere laboratorier angiver »normalområde« for S-kolesterol som <5 mmol/l, og det opfattes af nogle som behandlingsgrænse.
Der er mange eksempler på, at patienter er udskrevet fra sygehusafdelinger med statin, fordi S-kolesterol er målt >6 mmol/l uden andre risikofaktorer.
Ifølge DSAM's vejledning skal risikoen for kardiovaskulær død beregnes, inden man beslutter sig for statinbehandling. Det anbefales, at totalrisikoen hos personer i 20-30-års alderen fremskrives til 60-års alderen for at undgå underbehandling. Det burde være pointeret i indlægget.
Vi mener, at en isoleret forhøjelse af S-kolesterol ikke afgiver indikation for behandling hos raske, bortset fra at hvis S-kolesterol er > 8 og LDL > 6,0, skal der behandles uanset score <5 %. Disse patienter falder uden for scoresystemet, idet de skal opfattes som havende familiær hyperkolesterolæmi. Det fremgår også af DSAM-vejledningen. Det burde også have været præciseret.
Med disse tilføjelser gælder konklusionen: En isoleret måling af kolesterol giver ikke indikation for behandling med statin.


 

Siden sidst opdateret: 18. november 2009 Print Printspacer Tip en ven Tip en ven/kollega spacerTil top Til top