Du er her: IRF Publikationer Månedsbladet Rationel Farmakoterapi Årgange 2008 Benzodiazepiner - igen igen

Print

Benzodiazepiner - igen igen


Af Birgit Toft, Institut for Rationel Farmakoterapi

 

Sundhedsstyrelsens Vejledning nr. 38 om ordination af afhængighedsskabende lægemidler trådte i kraft 1. juli 2008. I den forbindelse har IRF udformet 3 foldere om de nye regler til læger, praksismedarbejdere og brugere og deres pårørende.

 

Folderne kan fremover rekvireres fra IRF ved at sende en e-mail til irf@dkma.dk.

 

Det er i flere undersøgelser slået fast, at man har en 2-3 gange øget risiko for at komme galt af sted i trafikken, hvis man under bilkørsel er påvirket af benzodiazepiner og benzodiazepinlignende midler. Derfor fokuserer folderne på trafikfarlighed, og på bagsiden af lægefolderen er der trykt det bilag fra Sundhedsstyrelsens vejledning, der fortæller, hvilke doser man kan indtage og samtidig få anbefalet kørekort.

 

Det er især i forbindelse med fornyelse og forlængelse af kørekortet, at ansvaret for ordination af disse midler er indskærpet over for praktiserende læger. Men det er også vigtigt, at lægen er opmærksom på ordination af disse midler til patienter med kørekort, selvom det ikke er i forbindelse med fornyelse af kørekort. 

 

Det er ikke længere muligt at bestille benzodiazepiner og benzodiazepinlignende lægemidler over telefonen og internettet.

 

Da mange recepter på benzodiazepiner og benzodiazepinlignende midler hidtil har været bestilt gennem sekretærerne, anviser folderne til praksismedarbejderne, at dette ikke længere skal være praksis.

 

Desuden er der i folderen anvisninger på, hvordan sekretærerne kan hjælpe den prakiserende læge med at få bugt med den vanedannende medicin.


Til toppenTil toppen

 

Siden sidst opdateret: 20. oktober 2008 Print Printspacer Tip en ven Tip en ven/kollega spacerTil top Til top