Du er her: IRF Nyheder Warfarin og nystatin

Print

Warfarin og nystatin


Nystatin bør anvendes til behandling af mundhulesvamp ved samtidig brug af warfarin

 

Ny evidens bekræfter, at nystatin er et alternativ til miconazol til patienter som er i samtidig behandling med det blodfortyndende lægemiddel warfarin.


Interaktionen mellem warfarin og miconazol har været kendt i mange år. Miconazol inhiberer den hepatiske omsætning af warfarin medførende risiko for blødninger. I oktober 2015 gjorde Lægemiddelstyrelsen opmærksom på problematikken i Nyt om Bivirkninger og gennem IRF´s månedsblad Rationel Farmakoterapi opfordrede Styrelsen for Patientsikkerhed i juni 2016 til forsigtighed ved samtidig brug af warfarin og miconazol. Begge styrelser oplevede et stigende antal indberetninger om blødninger hos patienter som typisk var i fast behandling med warfarin og som blev behandlet med miconazol for svampeinfektion i mundhulen. I Nyt om Bivirkninger februar 2017 følger Lægemiddelstyrelsen op på problematikken vedrørende warfarin og svampemidler og fokuserer herunder på nystatin som alternativ til miconazol.


Effektmæssigt er nystatin ligestillet med miconazol ved behandling af mundhulesvamp. Evidensen vedrørende nystatins sikkerhed i kombination med warfarin har hidtidig været sparsom og forsigtighed har været tilrådet. To offentliggjorte studier fra 2016 har imidlertid ikke fundet belæg for at nystatin giver anledning til forhøjet blødningsrisiko. I Lægemiddelstyrelsens interaktionsdatabase er nystatin i januar 2017 derfor ændret fra ”gul” til ”grøn” ved samtidig brug med warfarin. Svampemidlet miconazol er fortsat ”gul” grundet risiko for forhøjet INR og blødninger som følge af interaktion med warfarin. 


 

Siden sidst opdateret: 2. marts 2017 Print Printspacer Tip en ven Tip en ven/kollega spacerTil top Til top