Du er her: IRF Nyheder Risiko for stroke og AMI ved hormonel kontraception

Print

Risiko for stroke og AMI ved hormonel kontraception


2. generations p-piller bør fortsat være 1. valg

 

Resultater fra en dansk kohorte af kvinder 15 til 49 år fulgt i en periode på 15 år, fra januar 1995 til december 2009 viser, at hormonel kontraception øger risikoen for stroke og akut myokardie infakt (AMI) (1).

 

Kvinder, der brugte p-piller indeholdende ethinyl estradiol 30-40 mikrogram,  havde en risiko for arteriel thrombose, der var 1,3 til 2,3 gange så høj som risikoen blandt ikke-brugere. Brugere af p-piller med 20 mikrogram ethinyl estradiol havde 0,9 til 1,7 gange højere risiko i forhold til ikke-brugere.

 

Med hensyn til gestagen indhold sås kun mindre forskelle.

 

Undersøgelsen tyder på, at brug af vaginal ring og transdermale plastre medfører en relativ højere risiko for arteriel trombose end brug af p-piller.

 

Forfatterne skønner, at der blandt 10.000 kvinder, der anvender en p-pille med desogestrel (3. generation) og 20 mikrogram ethinyl estradiol i et år, vil optræde 2 tilfælde med arteriel thrombose. I samme gruppe vil 6,8 kvinder få venøs thrombose.

 

IRF mener fortsat, at 2. generations p-piller bør være 1. valg ved peroral hormonel antikonception (2, 3).

Kvinder som er i højrisiko for arteriel trombose

Skønt venøs thrombose er 3-4 gange hyppigere, bør den øgede risiko for arteriel thrombose tages i betragtning ved ordination af oral hormonel kontraception. Især blandt kvinder > 30 år og tilstedeværelse af andre risikofaktorer for arterielle thrombose (rygning, dyslipidæmi, hypertension og diabetes mellitus og hjerterytmeforstyrrelser) bør risikoen for arteriel thrombose indgå i valg af hormonel antikonception. Ikke mindst da arteriel thrombose er forbundet med højere mortalitet og sværere følger blandt dem der overlever.

 

 

Institut for Rationel Farmakoterapi, 22. juni 2012.

 

Referencer

  1. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1111840?query=TOC
  2. http://www.irf.dk/dk/anmeldelser/studieanmeldelser/p-piller__venoes_tromboembolisme_dansk_kohorte_2001-9.htm
  3. http://www.irf.dk/dk/aendrede_retningslinjer/p-piller_og_venoes_tromboemboli.htm

Til toppenTil toppen

 

Siden sidst opdateret: 6. december 2013 Print Printspacer Tip en ven Tip en ven/kollega spacerTil top Til top