Du er her: IRF Nyheder Resistens stiger efter prisfald på Ciprofloxacin

Print

Resistens stiger efter prisfald på Ciprofloxacin


Et markant prisfald på produkter med ciprofloxacin i 2002 har efterfølgende medført en stor forbrugsstigning, og der er nu de første tegn på stigende resistens overfor ciprofloxacin ifølge EPI-nyt uge 41 2004. IRF opfordrer til at bruge andre alternativer i almen praksis.

 

I slutningen af 2001 blev det muligt at markedsføre generiske kopiprodukter til Ciproxin. Det har fået gennemsnitsprisen for produkter med ciprofloxacin til at falde markant (fra kr. 55,10 i 4. kvartal 2001 til kr. 9,48 i 2. kvartal 2004). I samme periode er forbruget i primærsektoren fordoblet – efter at have været stort set konstant de sidste 5 år (fra 11,4 til 21,82 DDD pr. 1000 indbyggere). Udviklingen vender dog igen i sidste kvartal, hvilket måske kunne tyde på, at der allerede er iværksat en indsats i flere amter (ordiprax.dk).

 

I almen praksis bruges ciprofloxacin mest til behandling af urinvejsinfektioner, der hyppigt skyldes bakterien E. Coli. I 2003 er der observeret en stigende resistens af E. Coli overfor ciprofloxacin, som muligvis hænger sammen med det stigende forbrug (fra 1,3 til 2 % ifølge DANMAP-rapporten). Bakterier, som er resistente over for ciprofloxacin, vil også være resistente over for andre fluorquinoloner. Ciprofloxacin bør reserveres til komplicerede infektioner, hvor der ikke kan opnås effekt af andre antibiotika (Epi-nyt uge 41 2004).

 

Ved urinvejsinfektioner anvendes først et af følgende antibiotika:

  • sulfamethizol
  • pivmecillinam (Selexid)
  • trimetoprim
  • nitrofuratoin

Ciprofloxacin (J01MA02) i Roskilde amt.

Ciprofloxacin (J01MA02) i Roskilde amt

 

Institut for Rationel Farmakoterapi, 24. februar 2005


 

Siden sidst opdateret: 6. december 2013 Print Printspacer Tip en ven Tip en ven/kollega spacerTil top Til top