Du er her: IRF Nyheder Primær profylakse med statiner

Print

Primær profylakse med statiner


Danmarks Radio har i dag sat fokus på brugen af statiner til primær profylakse mod hjerte-kar sygdom (http://www.dr.dk/P1/P1Morgen/Udsendelser/2011/03/07/091933.htm). IRF har valgt at tage denne problemstilling op dels nu og i et kommende nummer af vores månedsblad på baggrund af et Cochrane review publiceret i januar 2011 (http://onlinelibrary.wiley.com/o/cochrane/clsysrev/articles/CD004816/pdf_fs.html).

 

I dag behandles mere end en halv million danske med statiner, men der er generelt enighed om, at flere patienter med kendt hjerte-kar-sygdom eller diabetes burde behandles. Således er kun 60% af de patienter, som køber et eller flere diabetes præparater i dag i samtidig behandling med statiner – et tal, som burde være tæt på 100%. Omvendt får hen ved 200.000 danskere statin uden samtidig at få anden medicin, som kunne indikere, at de har hjerte-kar sygdom (fx nitrater, acetylsalisylsyre, warfarin eller antidiabetika). Endvidere får kun 8% i denne gruppe en ACE-hæmmer eller AT-2 antagonist, hvilket yderligere bekræfter vores antagelse om, at der er tale om personer i primær profylakse.

 

Den terapeutiske gevinst ved primær profylakse med statiner er minimal. Således er NNT for udskydelse af dødsfald 200 over 3-5 år, hvilket med andre betyder at behandling af ovenstående 200.000 danskere betyder en udskydelse af 1.000 dødsfald over 3-5 år. Dette skal holdes op mod en årlig udgift til samme gruppe på hen ved 100 mio kr. og at man altså behandler de resterende 199.000 uden terapeutisk gevinst. Til gengæld løber de alle en risiko for udvikling af diverse bivirkninger – om end disse forekommer relativt sjældent.

 

Det er derfor vigtigt at understrege, at statinbehandling – såvel primær som sekundær profylakse – bør initieres på baggrund af en vurdering af patientens samlede 10-års risiko for hjerte-kar sygdom og ikke ud fra kolesteroltallet alene.

 

Læs mere i aprilssnummeret af månedsbladet: http://irf.dk/dk/publikationer/rationel_farmakoterapi/maanedsblad/2011/kolesterol_-_hvornaar_er_forebyggende_behandling_med_statin_indiceret.htm

 

 

Institut for Rationel Farmakoterapi, 7. marts 2011.


 

Siden sidst opdateret: 6. december 2013 Print Printspacer Tip en ven Tip en ven/kollega spacerTil top Til top