Du er her: IRF Nyheder Mulig sammenhæng mellem paracetamol og astma hos børn

Print

Association mellem brug af paracetamol og risiko for astma, rhinoconjunctivitis og eksem hos børn i 6-7 års alderen

ISAAC


 

En ny undersøgelse fra The Lancet tyder på, at brug af paracetamol i det første leveår og senere i barndommen er associeret med risiko for astma, rhinoconjunctivitis og eksem i 6-7 års alderen (1).

 

Kort om studiet

ISAAC fase 3 er en international multicenter tværsnitsundersøgelse af paracetamolbrug hos børn i 6-7 års alderen. Forældre til børnene har udfyldt spørgeskemaer om symptomer på astma, rhinoconjunctivitis og eksem og om risikofaktorer for disse symptomer bl.a. brug af paracetamol. Det primære endepunkt var odds ratio (OR) for astmasymptomer hos børn associeret med brug af paracetamol for feber i første leveår beregnet ved logistisk regression.

 

Det mener IRF

  • Den retrospektive undersøgelse, som kan være behæftet med bias, tyder på sammenhæng mellem brug af paracetamol og symptomer på astma, men kan ikke tages som udtryk for kausalitet.
  • Resultaterne betyder, at paracetamol til børn skal anvendes med omtanke. Paracetamol er velegnet til børn med øresmerter, men feber i sig selv er ikke indikation for paracetamol.

En anmeldelse af studiet vil blive forelagt for de relevante medicinske selskaber og forventes herefter publiceret på irf.dk om ca. 14 dage.

 

  1. Beasley, Clayton, Crane et al. Association between paracetamol use in infancy and childhood, and risk of asthma, rhinoconjunctivitis, and eczema in children aged 6–7 years: analysis from Phase Three of the ISAAC programme. The Lancet 2008; 372:1039-1048.

Til toppenTil toppen

 

Siden sidst opdateret: 6. december 2013 Print Printspacer Tip en ven Tip en ven/kollega spacerTil top Til top