Du er her: IRF Nyheder Mulig ny målgruppe for statinbehandling

Print

Kolesterolpille redder liv

Det var forsidenyheden 12. november i år.

”Medicin halverer risikoen for at dø af blodpropper viser sensationel ny undersøgelse.”

 

Nyheden bygger på JUPITER undersøgelsen, hvor det er vist, at personer med let forhøjet CRP har øget risiko for kardiovaskulær sygdom.

 

I JUPITER undersøgelsen har man undersøgt effekten af 20 mg Crestor på ca. 17.000 raske personer med lavt kolesterol i blodet, men med let forhøjet CRP fundet ved en højsensitiv metode.

 

I modsætning til simvastatin, som er det mest anvendte statin, er der ikke foretaget undersøgelser af effekten på kardiovaskulær sygdom hos personer med øget risiko.

 

I Jupiter indgik personer med mediant kolesterol på 4,8 mmol/l og med mediant CRP på 4,2 mg/l. Undersøgelsen løb over 1,9 år.

 

247 personer (2,78 %) døde i placebo-gruppen mod 198 (2,23 %) i Crestor-gruppen. Forskellen på 0,55 % var signifikant (P=0,02) og svarer til et number needed to treat på 181 på de 1,9 år

 

Undersøgelsen rejser 2 spørgsmål:

  • Kan måling af CRP i praksis anvendes til at finde personer med øget risiko for kardiovaskulær sygdom og dermed indikation for behandling med statin.
  • Kan andre statiner antages at have samme effekt som Crestor.

Patienterne i JUPITER  opfylder ikke de danske kriterier for tilskud til Crestor.

 

IRF vil gennemgå JUPITER undersøgelsen i dialog med de relevante specialeselskaber og publicere en anmeldelse om 2-3 uger.


Til toppenTil toppen

 

Siden sidst opdateret: 6. december 2013 Print Printspacer Tip en ven Tip en ven/kollega spacerTil top Til top