Du er her: IRF Nyheder Er dyr medicin bedre end billig ved hjertesvigt?

Print

Er dyr medicin bedre end billig ved hjertesvigt?


Det korte svar er nej.

 

Diskussionen er opstået efter offentliggørelse i af en svensk epidemiologisk undersøgelse (1), der sammenlignede bl.a. 1- og 5-års overlevelsen blandt patienter med hjerteinsufficiens behandlet med candesartan og losartan. Candesartan mistede sit generelle tilskud som følge af Lægemiddelstyrelsens revurdering af tilskud per 15. november 2010, hvorimod losartan fortsat har generelt tilskud.

 

Den svenske undersøgelse er først og fremmest ikke en randomiseret undersøgelse, hvorfor resultatet meget let kan være påvirket af en lang række faktorer. Den anvendte database indeholder oplysninger om patienter med ’formodet hjerteinsufficiens’, og der er derfor som udgangspunkt store forskelle i patienternes tilgrundliggende risici og ikke mindst farmakologiske behandling. Således havde flere patienter i losartan gruppen iskæmisk hjertesygdom, men til trods for dette modtog de i mindre omfang forebyggende behandling med acetylsalicylsyre og statin.
Forfatterne til undersøgelsen anfører da også meget fornuftigt i deres konklusion, at undersøgelsens resultater ikke bør fører til umiddelbare ændringer af klinisk praksis, men bør bekræftes af andre undersøgelser – gerne randomiserede kontrollerede undersøgelser.

 

IRF er helt enig i denne konklusion, og finder at losartan forsat er ligeværdigt med alle de øvrige AT-II antagonister inkl. candesartan til behandling af hjerteinsufficiens

 

(1) JAMA. 2011;305(2):175-182

 

 

 

Institut for Rationel Farmakoterapi 13. januar 2011.

 


Til toppenTil toppen

 

Siden sidst opdateret: 6. december 2013 Print Printspacer Tip en ven Tip en ven/kollega spacerTil top Til top