Du er her: IRF Lægemiddelspørgsmål Hvilke benzodiazepiner bør foretrækkes under amning?

Print

Hvilke benzodiazepiner bør foretrækkes under amning?


Bemærk at indholdet på denne side er mere end ét år gammel. Indholdet afspejler derfor ikke nødvendigvis IRFs nuværende holdning.


Konklusion

Blandt benzodiazepiner bør oxazepam foretrækkes under amning, da kun små mængder lægemiddel tilføres barnet under amning. Manglen på aktive metabolitter og en relativ hurtig elimination bidrager også til dette valg. Det anbefales at administrere aftendosis umiddelbart efter den sidste ammeperiode for at minimere ekspositionen.

 

Ved valg af hypnotikabehandling ved amning bør zolpidem foretrækkes, da det i mindre grad end zopiclon går over i mælken. Ved begge lægemidler tilføres barnet dog kun en meget lille mængde lægemiddel, og sedativ effekt hos barnet synes usandsynlig men kan ikke udelukkes. Mængden af hypnotika i mælken ved fast behandling er ukendt, og hypnotika bør derfor kun anvendes sporadisk ved amning.


Baggrund

Som det fremgår af IRF’s månedsblad nr. 03, 2005 bør benzodiazepiner kun bruges på specielle indikationer til ammende kvinder. Klinisk Farmakologi i Odense, Afd. KKA har besvaret to spørgsmål fra lægepraksis, vedrørende sådanne særlige indikationer. Afdelingen har på denne baggrund foretaget en litteratursøgning på emnet.

 

Det første spørgsmål omhandlende en patient, som havde brug for et anxiolytikum, så derfor er hverken et cyclopyrrolon eller triazolam overvejet. Valg af hypnotikum ved amning fremgår af et tidligere svar fra enheden. Læs begge svar herunder:

 

Valg af anxiolytikum og amning (på engelsk)
Fra Klinisk Farmakologi i Odense, Afd. KKA

 

Valg af hypnotikum og amning (på engelsk)
Fra Klinisk Farmakologi i Odense, Afd. KKA

 

Rationel Farmakoterapi nr. 3 2005 om medicin til gravide og ammende

 

IRF offentliggør månedligt et lægemiddelspørgsmål og -svar, som er relevant for almen praksis i samarbejde med de Kliniske Farmakologiske Enheder i Danmark.

 

Læs de tidligere spørgsmål og svar her.

 

Institut for Rationel Farmakoterapi, 13. maj 2005


 

Siden sidst opdateret: 28. november 2013 Print Printspacer Tip en ven Tip en ven/kollega spacerTil top Til top