Du er her: IRF Anmeldelser Studieanmeldelser Studieanmeldelser arkiv Insulin og risiko for cancer

Print

Insulin og risiko for cancer


Bemærk at denne anmeldelse er mere end ét år gammel. Indholdet afspejler derfor ikke nødvendigvis IRFs nuværende holdning.


Tidligere undersøgelser har sandsynliggjort en mulig sammenhæng mellem behandling med insulin og en øget risiko for cancer i bl.a. lever, nyre, bryst og livmoder. Senest har insulin-analogen insulin glargin (Lantus) været under mistanke for at stimulere væksten af allerede eksisterede cancer (1). Man ved, at insulin kan stimulere udvikling af cancer i dyreforsøg.

 

Nu konkluderer en ny registerundersøgelse hos danske diabetikere diagnosticeret fra 1995, at insulin har hen ved 50% højere relativ risiko for cancer end baggrundsbefolkningen.

 

Det lyder af meget. Det interessante er imidlertid, at denne risiko er størst på det tidspunkt, hvor behandlingen med insulin påbegyndes, hvorimod risikoen falder til baggrundsrisikoen efter 3 års behandling. Der er derfor ikke mange holdepunkter for, at det er behandlingen med insulin, som øger risikoen for cancer. Det er langt mere sandsynligt, at andre faktorer, som eksempelvis fedme, der både øger risikoen for cancer og sukkersyge er årsagen.

 

Undersøgelsen er endnu ikke publiceret, men et abstract, som præsenteres på den Europæiske diabetes kongres i Stockholm i slutningen af september 2010 er offentligt tilgængeligt (2). Det er dog ikke muligt at give en tilbundsgående vurdering af undersøgelsens kvalitet på denne baggrund.

 

Det er dog IRF’s vurdering, at de foreløbige resultater ikke giver holdepunkter for en sammenhæng mellem insulin behandling af diabetes og risiko for udvikling af cancer. Insulin er ofte en livsnødvendig behandling, og disse resultater bør på ingen måde medføre at behandlingen stoppes eller ændres.

 

IRF kan kontaktes på irf@dkma.dk

 

Referencer

1. http://irf.dk/dk/nyheder/lantus_og_cancer.htm

2. http://www.abstractsonline.com/plan/ViewAbstract.aspx?%20mID=2565&sKey=c99750b1-10b6-42d4-bf39-82904c757b3a&cKey=ff17ba67-a367-49f6-b74f-8fb16cf209c3&mKey

 

Institut for Rationel Farmakorapi 27. august 2010.


 

Siden sidst opdateret: 16. november 2013 Print Printspacer Tip en ven Tip en ven/kollega spacerTil top Til top