Du er her: IRF Anmeldelser Præparatanmeldelser Præparatanmeldelser arkiv Vagifem 10 mikrogram (estradiol)

Print

Vagifem 10 mikrogram (estradiol)


Denne anmeldelse opdateres ikke længere, da den er mere end ét år gammel


Lavdosis østrogen til vaginalt brug, samme effekt, blot dyrere.

 

 Institut for Rationel Farmakoterapi, 28. november 2013.

 

Konklusion

Vagifem 10 mikrogram er et velkendt lægemiddel og behandlingsprincip med lokalt østrogen (estradiol) i ændret styrke. Fra 1. januar 2014 erstatter estradiol vagitorier i styrken 10 mikrogram vagitorier med 25 mikrogram. Et sammenlignende studie af 12 ugers varighed viste, at styrkerne ikke har direkte sammenlignelig effekt ved korttidseksposition, og at forbedringen i symptomlindring og vaginalsundhedstilstand i gennemsnit var størst ved brug af 25 mikrogram, om end forskellen var ikke statistisk signifikant.

 

Bivirkninger er få, på niveau eller lavere sammenligneligt med 25 mikrogram. Den nye lavere dosering er aktuelt er ca. 20 % dyrere end den gamle. Alternative behandlinger med Ovestin creme og vagitorier samt Estring vaginalindlæg er lige så effektive og enten billigere eller sammenlignelige i pris.

Det er IRFs samlede vurdering, at Vagifem 10 mikrogram ikke giver kliniske relevante behandlingsmæssige fordele på effektsiden, der opvejer en væsentligt dyrere behandlingspris. Vagifem 10 mikrogram er anvendeligt til behandling af atrofisk vaginitis - men dyrt.

 

 

Baggrund

Kvinder udvikler ofte gener fra skeden i form af kløe, irritation, tørhed i skeden samt dyspareuni i årene efter menopausen (2). Samtidig ses problemer med inkontinens, pollakis- og dysuri.  

 

Behandling med østrogen lokalt findes i flere lige effektive former (3). Ønsket om brug af lavest effektive dosis af estradiol har betinget markedsføringen af Vagifem vagitorier 10 mikrogram frem for 25 mikrogram. 

 

 

Effekt

I 2008 er publiceret resultaterne fra et knapt 20 år gammelt randomiseret, placebokorrigeret studie (4) af 10 og 25 mikrogram estradiol. 230 postmenopausale kvinder deltog i forsøget, heraf 47 i placebogruppen, 92 tog 10 mikrogram og 91 tog 25 mikrogram. Behandlingen bestod i et vagitorie dagligt i 2 uger derefter 1 vagitorie 2 gange ugentlig. Efter 12 uges behandling, blev blindingen hævet og alle fortsatte med vagitorier med 25 mikrogram i op til 52 uger.

 

Effekten blev vurderet efter 2,7 og 12 uger ved to sammensatte effektmål: (1) et patientvurderet sammensat mål bestående af symptomerne tørhed, ømhed og irritation, (2) et investigatorvurderet sammensat mål for vaginal sundhed vurderet som udtryk for grad af epithelial atrofi bestående af grad af epithelial intregritet og tykkelse, vaginal sekretionsmængde, farve og pH. For begge endepunkter anvendtes en 4 punkts skala hvor 0 = ingen, 1 = mild, 2 = moderat og 3 = svær. De to sammensatte effektmål var tilsyneladende ikke validerede, og der findes ikke et prædefineret mål for størrelsen af en klinisk relevant forskel efter endt behandling, og der kan derfor ikke foretages en responderanalyse.

 

Ved studiets start var gennemsnittet af symptom score 1,9 og vaginal sundhed 1,7. Efter 12 ugers behandling var symptom score og vaginal sundhed for placebo henholdsvis 1,1 og 1,4 (aflæst), for estradiol 10 mikrogram 0,56 og 0,7 (aflæst) og estradiol 25 mikrogram 0,45 og 0,6 (aflæst).

 

Kvinder i alle tre grupper opnåede statistisk signifikant reduktion i symptomscore og vaginal sundhedstilstand efter 12 uger. Forbedringen i patientvurderet symptomlindring og vaginal sundhedstilstand var generelt større for 25 mikrogram. Der blev dog på intet tidspunkt observeret statistisk signifikant forskel i symptomlindring indbyrdes mellem 25 og 10 mikrogram estradiol. Til gengæld varierede effektforskellen til placebo over tid. Forbedringen i sundhedstilstand var kun indbyrdes på niveau efter 2 og 12 uger, mens forbedringen efter 7 uger var signifikant større med 25 mikrogram. Samlet er styrkerne således ikke direkte sammenlignelige ved korttidseksposition, og det er ikke muligt ud fra dette studie at afgøre, om de to styrker har klinisk sammenlignlig effekt på atrofisk vaginitis.

 

 

Bivirkninger

Almindelige bivirkninger, svarende til en hyppighed mellem 1-10 % er hovedpine, ,mavesmerter, vaginal blødning,  udflod og ubehag. Bivirkninger og deres hyppighed svarer til de øvrige østrogenholdige midler til vaginalt brug. 

 

 

Interaktioner

Da estradiol vagitorier bliver administreret vaginalt og det er små mængder estradiol, der frigives, er det usandsynligt, at der forekommer klinisk relevante interaktioner med andre lægemidler. Dog kan metabolismen af østrogener blive forøget ved samtidig brug af stoffer, som er kendt for at påvirke lægemiddel-metaboliserende enzymer, specielt cytochrom P450 enzymer, såsom antiepileptika (fx phenobarbital, phenytoin, carbamazepin) og antibiotika (fx rifampicin, rifabutin, nevirapin og efavirenz).

 

I modsætning hertil kan ritonavir og nelfinavir, selvom de er kendt som stærke inhibitorer, udvise forstærkende egenskaber, når de anvendes sideløbende med steroidhormoner.


Naturmedicin, der indeholder perikum (Hypericum perforatum), kan øge østrogen- og gestagenmetabolismen.

 

Pris

I 2012 blev solgt for lidt over 100 millioner kroner af Vagifem og Estring, heraf blev der ydet tilskud svarende til lidt under halvdelen af beløbet.

 

Lægemiddel

Formulering

Stof

Styrke

Pris pr. pakning

Pris pr. enhed

Vagifem

Vagitorie

Estradiol

10 mikrogram

212,10

11,78

Vagifem

Vagitorie

Estradiol

25 mikrogram

148,75

9,92

Estring

Vaginalindlæg

Estradiol

7,5 mikrogram pr. døgn

456,75

456,75

Ovestin

Creme med applikator

Estriol

1 mg/gram

 

 

Håndkøb ikke fast pris

 

Priseksempel: 95,5-112,05*

 

-

Ovestin

Vagitorie

Estriol

0,5 mg

 

 

Håndkøb ikke fast pris

 

Priseksempel:

109,5-116,20*

 

7,3 - 7,75

 

Priser gældende pr. 25. november 2013 - 8. december 2013. Priserne kan skifte hver 14. dag. Aktuelle priser fremgår afwww.medicinpriser.dk

 

*Priseksempel indhentet 12. november 2013. Da prisen ikke er fast kan den variere fra dag til dag.

 

 

Produktresume

Produktresuméet for Vagifem 10 mikrogram kan findes her

 

Kontaktperson på IRF

Kontaktperson på IRF vedrørende Vagifem: farmaceut, ph.d. Søren Ilsøe Moreno, tlf. 44 88 92 84 eller mail: sikr@dkma.dk

 

 

Referencer

  1. www.produktresume.dk
  2. Labrie F, Intravaginal DHEA, by a strictly local action, exerts beneficial effects on both vaginal atrophy symptoms and sexual dysfunction, Horm Mol Biol Clin Investig,2010;4(1):499–507.
  3. http://summaries.cochrane.org/CD001500/using-creams-pessaries-or-a-vaginal-ring-to-apply-oestrogen-vaginally-relieves-the-symptoms-of-vaginal-atrophy-although-some-creams-may-cause-adverse-effects.
  4. Bachmann G et al, Efficacy of Low-Dose Estradiol Vaginal Tablets in the Treatment of Atrophic Vaginitis A Randomized Controlled Trial, Obstetrics & Gyn 2008,111(1):67-76

Til toppenTil toppen

 

Siden sidst opdateret: 9. marts 2015 Print Printspacer Tip en ven Tip en ven/kollega spacerTil top Til top