Du er her: IRF Anmeldelser Præparatændringer før patentudløb Fosamax eller Fosavance?

Print

Fosamax eller Fosavance?

Patienter med knogleskørhed behandles ofte med bisfosfonater. Præparatet Fosamax, der indeholder alendronat, er mest brugt (markedsandel 90% målt på DDD).

 

Der er nu lanceret et nyt præparat, Fosavance, som foruden alendronat indeholder D-vitamin (cholecalciferol). Spørgsmålet er nu, om der er grund til, som MSD siger, at "opgradere" patienterne fra Fosamax til Fosavance.

 

Dokumentationen for Fosavance er ikke imponerende. Bioækvivalensstudier viser, at alendronat optages nogenlunde ens, uanset om der er tilsat cholecalciferol til tabletten eller ej. I et ikke-publiceret studie er det vist, at Fosavance er bedre end Fosamax til at behandle D-vitaminmangel/D-vitamin-insufficiens hos osteoporosepatienter. Resultatet er ikke overraskende med tanke på, at Fosavance i modsætning til Fosamax indeholder D-vitamin.

 

Ved behandling med bisfosfonater skal man altid sikre, at patienten har en sufficient indtagelse af calcium og D-vitamin. Dette foregår normalt ved, at patienten ordineres et fast dagligt tilskud af en kombinationstablet indeholdende calcium og D-vitamin. For patienter, der bliver behandlet med Fosavance, vil man i stedet kunne supplere med calciumtabletter uden D-vitamin. Efter IRFs opfattelse er det dog ligegyldigt, om D-vitaminet er tilsat alendronattabletten eller calciumtabletten.

 

Der er i de sidste uger kommet generisk alendronat på markedet, og priserne falder hurtigt. I øjeblikket (24. november 2005) koster generisk alendronat mindre end en tredjedel af prisen for Fosavance. Til gengæld koster calciumtabletter med og uden D-vitamin det samme.

 

I modsætning til Fosamax vil Fosavance ikke blive substitueret med det billigste alendronatpræparat. Ved at ordinere Fosavance i stedet for Fosamax (uden "Ej S") eller generisk alendronat påfører man således samfundet og patienterne en ekstra udgift, som IRF opfatter som unødvendig.

 

IRF ser ingen klinisk relevante fordele med Fosavance, der kan motivere den væsentligt højere pris sammenlignet med generisk alendronat.

 

IRFs anmeldelse af Fosavance

 

Institut for Rationel Farmakoterapi, 30. november 2005


 

Siden sidst opdateret: 21. december 2006 Print Printspacer Tip en ven Tip en ven/kollega spacerTil top Til top