Du er her: IRF Anmeldelser Præparatændringer før patentudløb Desmopressin tabletter eller smeltetabletter?

Print

Desmopressin tabletter eller smeltetabletter?


IRF vurderer, at Minirin smeltetabletter ikke har nogen sikker klinisk fordel frem for de almindelige tabletter. Lige nu er prisen stort set ens, men det er værd at holde øje med prisudviklingen i forbindelse med præparatvalg.

 

Baggrund

Desmopressin (original: Minirin) er en analog til det antidiuretiske hormon og indiceret til diabetes insipidus, enuresis nocturna og nykturi hos voksne. Til peroral administration findes desmopressin i dag som almindelige tabletter og som smeltetabletter, hvor sidstnævnte blev markedsført primo 2006. Fra d. 2. juli 2007, er der markedsført generika af desmopressin tabletter.

 

Primo maj 2007 sendte Lægemiddelstyrelsen nye anbefalinger for desmopressin næsespray og –dråber til behandling af primær enuresis nocturna hos børn. Grundet større risiko for hyponatræmi og dermed større risiko for kramper med de intranasale formuleringer, blev det anbafalet, at børn i stedet behandles med peroral desmopressin. Der er derfor flere potentielle brugere af peroral desmopressin i dag end før.

 

Hvad får vi for pengene?

Registreringen af Minirin smeltetabletter beror på 2 små (N=24 og N=28) farmakokinetiske upublicerede studier, hvor der i det første studie ses bioækvivalens mellem 240 µg og 400 µg desmopressin i hhv. smeltetabletten og den almindelige tablet. Der kan altså forventes samme kliniske effekt af en smeltetablet med styrken 60 µg og en tablet á 100 µg, samt af en smeltetablet med styrken 120 µg og en almindelig tablet med styrken 200 µg.

 

I det andet studie ses en vis grad af dosis-proportionalitet mellem doserne 200, 400 og 800 µg desmopressin i smeltetabletten. Det har ikke været muligt at finde publicerede sammenlignende effektstudier af de to formuleringer, hvorfor eventuelle kliniske fordele med smeltetabletten ikke kendes på nuværende tidspunkt.

 

Pris

Den laveste pris pr enhed for desmopressin som generika og smeltetablet fremgår af Tabel 1 (priser pr. 2. juli 2007). På nuværende tidspunkt er der ikke meget forskel i prisen på de to formuleringer. IRF vil følge prisudviklingen og holde lægerne opdaterede ved eventuelle prisstigninger.

 

Tabel 1: Priser for desmopressin pr. 2. juli 2007. 

Præparat  Pris pr. tablet
Minirin smeltetabletter (60 µg)  10,69 kr
Nocutil tabletter (100 µg)  10,07 kr
Minirin smeltetabletter (120 µg)  21,16 kr
Nocutil tabletter (200 µg)  19,72 kr
Minurin tabletter (200 µg)  18,83 kr

 

Aktuelle priser og præparater kan følges på www.medicinpriser.dk

 

Referencer

  1. http://www.laegemiddelstyrelsen.dk/
  2. Upublicerede data fra Lægemiddelgodkendelse

Til toppenTil toppen

 

Siden sidst opdateret: 16. maj 2011 Print Printspacer Tip en ven Tip en ven/kollega spacerTil top Til top