Du er her: IRF Ændrede retningslinjer Patientinformation om skift af antidepressiva

Print

Patientinformation om skift af antidepressiva


Hej - Jeg har været til lægen og få recept på Cipramil 40mg, jeg får normalt Cipralex 20mg. Lægen sagde, at de to midler virker ens. Men nu bliver jeg alligevel ængstelig. Er det det rigtige præparat?

 


Sådan lød en mail til IRF fra en borger, der skal skifte til et andet antidepressivum, formodentligt pga. klausuleringen af tilskud til antidepressiva pr. 5. marts 2012. Svaret er, som så ofte beskrevet, at ja, 40 mg citalopram (Cipramil) svarer til 20 mg escitalopram (Cipralex). Stofferne virker på samme måde, men citalopram er meget billigere. Det kan vi som læger og farmaceuter finde evidens for i den Nationale Rekommandationsliste, IRF’s skifteliste samt på Basislisten.dk.

 

Men patienters medicinefterlevelse kan også øges med skriftlig information, og især ved kombination med mundtlig information, som også eksemplet herover antyder (1,2,3). Derfor, og som en støtte for lægers arbejde med rationel farmakoterapi, udarbejder IRF - på udvalgte områder - patientinformation om rationel brug af medicin.

 

I forbindelse med klausulering af tilskud til antidepressiva, og dermed evt. spørgsmål fra patienter, kan læger og apoteker derfor henvise til information fra IRF om de nye regler, og dels praktiske råd ved skift af medicinen.

 


Vi håber, andre patienter bliver ligeså tilfredse med den skriftlige information, ligesom ovennævnte spørger:

 

Hej - og mange tak for det hurtige svar!
Ja, artiklerne var absolut brugbare. Og dit svar i øvrigt også; det at de 20 mg Cipralex svarer til 40 mg Cipramil, var også det, min læge forklarede. Men så kom jeg hjem og blev ængstelig, og så forsvandt den grundige vejledning fra lægen lidt (meget)... Nu vil jeg ikke bekymre mig mere om det, for jeg har jo fået fine svar fra to steder. Mange hilsner L  
P.S. Tak for et godt site:- )

 

 

IRF kan kontaktes på irf@dkma.dk
 

Institut for Rationel Farmakoterapi - 27. februar 2012
 

Referencer:

  1. Compliance – om afvigelser mellem lægers ordinationer og patienternes faktiske medicinering IRF 2006, http://irf.dk/download/pdf/compliance.pdf
  2. Haynes RB et al. Interventions for enhancing medication adherence (review), Cochrane Databse of Systematic Reviews 2008, Issue 2, Art no. CD000011, DOI:10.1002/14651858.CD000011.pub3.
    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD000011.pub3/pdf
  3. Rabøl R, Andreasen AGE, Kampmann JP og Christensen H. Skriftlig lægemiddelinformation: Gavner det patienterne? Ugeskrift for Læger 2002;164(19):2509-2513.

Til toppenTil toppen

 

Siden sidst opdateret: 12. november 2013 Print Printspacer Tip en ven Tip en ven/kollega spacerTil top Til top