Du er her: IRF Ændrede retningslinjer NSAID under graviditet

Print

NSAID under graviditet

Data fra det svenske fødselsregister samt resultater af to offentliggjorte registerundersøgelser fra henholdsvis Danmark og USA viser, at anvendelse af NSAID i perioden fra sidste menstruation og gennem hele graviditeten er forbundet med en let øget risiko for spontan abort og for medfødte misdannelser i barnets hjerte.

 

Abortrisikoen stiger fra ca. 1 pct. blandt gravide, som ikke anvender medicin, til ca. 1,5 %. blandt brugere af NSAID. Riskoen er størst ved anvendelse i mere end en uge. Ligeledes stiger risikoen for alle sværhedsgrader af medfødte misdannelser i hjertet fra ca. 1 % til ca. 1,5 %.

 

Oplysningerne kommer overvejende fra brugere af de hyppigst solgte typer NSAID, bl.a. ibuprofen og naproxen. Men det er Lægemiddelstyrelsens vurdering, at advarslen gælder alle NSAID pga. deres ensartede virkningsmekanisme.

 

Som udgangspunkt bør gravide så vidt muligt helt undgå at bruge medicin. Anvendelse af NSAID har hidtil været frarådet i graviditetens sidste tredjedel pga. risiko for kraftig blødning i forbindelse med fødslen samt for problemer med det nyfødte barns hjerte-lunge kredsløb. Fremkomsten af de nye data indebærer, at gravide skal udvise ekstra forsigtighed ved brug af lægemidler af typen NSAID under graviditeten - eller endnu bedre: helt undgå at bruge lægemidlerne. Der er dog tale om meget små risici, som ikke bør medføre unødig angst hos gravide, som kortvarigt (mindre end en uge) har anvendt denne type medicin mod fx hovedpine.

 

Smertestillende lægemidler, der indeholder paracetamol (fx Panodil®, Pamol® og Pinex®), har ikke været forbundet med bivirkninger ved anvendelse i graviditeten.

 

På baggrund af den svenske rapport vil Lægemiddelstyrelsen kontakte producenterne og importørerne af NSAID med henblik på at få opdateret produktresumeer og indlægssedler. Yderligere oplysninger: Overlæge i Lægemiddelstyrelsen Steffen Thirstrup, telefon 44 88 91 87.

 

Institut for Rationel Farmakoterapi, 13. april 2004


 

Siden sidst opdateret: 21. december 2006 Print Printspacer Tip en ven Tip en ven/kollega spacerTil top Til top